Senaste inläggen

Av Pernilla - 9 december 2009 16:04

Fick det här receptet av min kusin Jennifer, måste bara prova! Passar bra nu när jag gjort surdeg (det blir ju en hel massa som man kan frysa in om man vill).

För er som inte har surdegs-starter så står det tex på rågmjölspaketen hur man gör, jag köpte grovt rågmjöl.


Laxquesadillas på surdeg


0.8 dl surdegs starter
7dl vetemjöl
1½ tsk salt
1 dl vegetabilisk olja
165ml hett vatten
--------------------------
100g philadelphia ost
2msk creme fraiche
1tsk krossad vitlök
1msk finhackad färsk dill
200g cheddar ost, alt västerbottens ost. riven
150 g rökt lax, tunnt skivad
svarta oliver, skivade till garnering
---------------------------
lägg surdegs starten i en beredare, tillsätt mjöl och salt arbeta ihop tills det är en deg. tillsätt olja sakta, medan maskinen fortfarande är igång.
tillsätt hett vatten och blanda tills degen är formbar och elastisk. Om degen är för kletig, tillsätt mer olja.
Rulla degen till golfbolls stora bollar och kavla ut. Stek dom i olja i en ganska het stekpanna (blir ca 8st)

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, utom laxen och cheddarosten.
lägg ca en msk per tortilla. lägg på lax och lite cheddar ost, på med yttligare en tortilla och riven ost ovanpå.

Grädda i ugn i 225c tills osten ovanpå fått gyllenbrun färg .

skär i trianglar och garnera med oliver.servera genast

Av Pernilla - 7 december 2009 17:26

 


Blomkålsgratäng med ädelost


Ett blomkålshuvud, koka i lättsaltat vatten några minuter efter att ha delat det i bitar och sköljt av det.

Häll bort vatten och lägg i ugnsform.

Gör en bechamelsås, smält smör, vispa i mjöl, späd med mjölk, kanske lite grädde. Om man tar grädde kan man även blanda i lite vatten med grönsaksbuljong i.

Smula en liten ädelost, ta en dl riven ost för att få det krämigt, gärna mager och blanda i såsen.

Häll sen över blomkålen och lasta in i ugnen ca 20 minuter 200 grader eller så.

Jag åt bara sallad till idag men vad som helst är gott till, kyckling, kött, biffar...mmm

Enkelt o gott!

  

Av Pernilla - 3 december 2009 21:28

Imorgon ska jag prova det här:



Laxpudding


4 personer från www.recept.nu


Gör så här

1. Koka potatisen nästan färdig i en gryta med lättsaltat vatten. Låt den svalna, skala och skiva den.

2. Smörj en ugnssäker form, till exempel en avlång sockerkaksform, så är det lättare att stjälpa upp den färdiga laxpuddingen. Varva potatis, lök, dill och lax. Salta och peppra mellan varje lager. Är laxen väldigt salt behöver man inte salta så mycket. Avsluta med ett lager potatis.

3. Vispa ihop äggstanningen (ägg, mjölk, grädde, salt, peppar) och slå den över. Låt formen stå två timmar i kylen, eller gärna över natten, så hinner äggstanningen tränga in ordentligt.

4. Värm ugnen till 225 grader. Fördela ströbrödet över formen och klicka på lite smör. Grädda laxpuddingen i cirka 25 minuter, tills ytan har fått fin färg.

5. Låt den stanna i ett par minuter och stjälp sedan upp den på ett avlångt fat eller servera den direkt ur formen.


Av Pernilla - 3 december 2009 20:27

...nån som har tips? Har köpt en bit men vet inte riktigt vad jag ska göra av den än  

Av Pernilla - 3 december 2009 20:14

 



Currydoftande aubergine fyllda med köttfärs


Fyra aubergine

400 gram köttfärs

2 lök

3 tsk curry

smör

salt

peppar

en påse riven mager ost

vitsås gjord av smör, mjöl och mjölk



Dela auberginen och salta och lägg på hushållspapper. Efter ett tag när en del vätska dragit ur, gröp ur auberginen och skär köttet i tärningar. Tärna löken. Stek aubergin och lök i smör några minuter. Ta upp grönsaksfräset och stek köttfärsen med curry tills den blir smulig. Salta och peppra.

Gör en bechamelsås och blanda i nästan all ost. Spara lite att strö över.

Rör ner grönsakerna och såsen i köttfärsen. Fyll auberginehalvorna med färsen. Strö över riven ost och gratinera i ca 20 minuter i ca 200 grader.

Ät som de är eller med sallad och fullkornscouscous eller bulgur.


Jag fick fyllning över så jag fyllde en stor halverad paprika med.

Av Pernilla - 3 december 2009 17:12

  

Just exakt en sån här såg jag i ett inredningsprogram i tv tidigare i höst, ville ha men visste inte var jag kunde hitta. Så en vacker och kall senhöstdag snubblade jág över den i Umeå! Yes! Tänkte spara den tills nya badrummet var klart men kunde inte hålla mig...har fyllt den med lyxigt och underbart doftande handkräm på ena sidan  

Av Pernilla - 3 december 2009 17:08

I brist på video från dopet kommer ett inslag från TV4. Fantastisk röst!

Ovido - Quiz & Flashcards