Senaste inläggen

Av Pernilla - 14 december 2009 02:21

Fick det här av en vän i ett mejl:
Apropå att allting sprids och detta med vår globala brist på insikt om vikten av återvinning - sophantering.
 
Här kommer en webbsida som visar hur unga havsfåglar (albatrosser, trutar etc) långt från mänsklig aktivitet matar sina ungar med plast från havet och stränderna så magen hos ungarna fylls av plastföremål och dör förstås.
 

Av Pernilla - 14 december 2009 02:18

...ett litet prov på en ny produkt. Högsta betyg! Miljövänligt, doftar gott och funkar jättebra! Har den lilla flaskan i köket för att snabbt kunna använda för att rengöra spis, diskbänk, golv, bänkar, bord eller vad det nu kan vara. Ska absolut köpa en i fullstorlek!

  

Av Pernilla - 14 december 2009 02:08

  

...är fantastiskt goda till en god liten ost! Perfekta små munsbitar. Super!!!

Varför inte göra en delikatesskorg och ge bort i julklapp? Givetvis finns det då plats för ett sånt här paket  

Av Pernilla - 14 december 2009 01:22

 


Surdegsbröd med recept på hur man startar en surdeg


Dag 1

1 dl vatten ca 40 grader

1 dl Grovt rågmjöl

Blanda i bunke och täck väl med en handduk. Låt stå i rumstemp tre dygn.

Rör om varje dag och om det verkar torka ut, tillsätt aningen vatten eller fukta handduken lite.


Dag 4

Tillsätt 1 liter vatten ca 40 grader

1 liter grovt rågmjöl

Rör ihop till en lös deg. Låt stå i ett dygn i rumstemp.


Dag 5

Dela upp i ca 10 burkar eller påsar, frys in det du inte ska använda. Förvaras i frys ca ett år och kylskåp ca fem dygn max.

Ta fram i god tid innan bakning, helst kvällen innan så den hinner tina och bli rumsvarm. Den sista burken gör du ny surdeg av, och så gör du varje gång.

Tillsätt då samma som vid dag 4 och låt stå i ett dygn.

Tillsätt gärna 1,5 dl surdeg/liter degvätska i dina matbrödsrecept så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Funkar även i vitt matbröd.


Surdegslimpor

13 dl ljummet vatten ca 37 grader

1,5 dl surdegsstarter

25 gram smör, rumsvarmt

25 gram jäst 1/2 paket

1 msk salt

2 msk sirap

1 msk kummin

ca 1,3 liter grovt rågmjöl

ca 2 liter vetemjöl special


Häll vatten i degbunke, blanda ner alla ingredienser men spar ca 1 dl mjöl till utbakningen. arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.

Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Knåda degen smidig på bordet, mjölat. Dela i 4 delar. Forma varje del till en rund limpa. Placera dem två och två på papperstäckt plåt. Eller forma till fyrkanter istället och placera alla på en plåt. (jag halverade receptet och provade göra två limpor, blev jättebra)

Pensla med vatten och stänk över lite rågmjöl.

Låt jäsa övertäckta i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Klart! går bra att frysa! Prova tex att blanda i nötter eller så i degen med.


Av Pernilla - 13 december 2009 15:04

 

Hade köpt ett stort savoykålshuvud bara för att det såg så fräscht och gott ut, hade ingen aningen hur jag skulle tillreda det så jag improviserade :-)

Resultatet blev en otroligt god rätt med rena, starka smaker - höjdare!


Jag strimlade ett halvt savoykålshuvud, klippte ett paket bacon i små bitar.

Blandade ca 2 dl mjölk med lika mycket vatten och värmde och smulade i en hönsbuljontärning.

Stekte upp baconet, lade åt sidan och fräste på kålen, bara precis så att den började krympa ihop men fortfarande var krispig.

Gjorde redning på lite smör och mjöl och slog sedan buljon-blandningen över och kokade upp till en stuvning. Blandade bacon med kålen och slog sen redningen över det. Blandade ihop och....smakade! Wow! Man kände kålen, man kände baconet och det smakade himmelskt! Behövde inte ens krydda.

Nu åt jag lite av det här med bara skivad gurka men man kan nog hitta på att äta det till nästan vad som helst.

Mums! 

Av Pernilla - 13 december 2009 14:50

Det finns några helt fantastiska hudvårdsprodukter som är helt och hållet rena utan mineraloljor eller annat tjaffs. Produkter som produceras (kokas ihop) hemma i ett kök i Örnsköldsvik. De jag provat har jag blivit enormt positivt överraskad av. Helt ekologiska och giftfria, kan det bli bättre? Ligger dessutom bra i pris=höjdare!

Här finns produkterna och vill du ha dem innan jul gäller beställning senast den 17 december.

http://www.anaalizia.com/

Den här Macadamia-cremen som är en ny produkt för väldigt torr och/eller känslig hy, är helt fantastisk! Har även provat rengöringsmjölken som även helt klockrent tar bort allt smink, även på ögonen. Höjdare!

Just nu har de erbjudande på just de produkterna jag gillar - köp, köp, köp!


Från deras hemsida:

Macadamiacreme

Lite fetare fuktbevarande ansiktscrème. Kan även användas på övriga kroppen om du har torra fläckar!
Till den 31/12 får du 30 ml. RengöringsLotion på köpet!

INNEHÅLLER:
(Renat vatten)Aqua;
(Ekol. macadamiolja)Macadamia tetraphylla;
(Lindblomsglycerin)Tilia Cordata Extract and Glycerine;
(Ekol. rapsolja)Brassica Napus;
(Sheasmör)Vitellaria Paradoxa;
(Veg. emulgator)Sodium Stearoyl Lactylate;
(Aloe vera)Aloe vera;
(Veg. konsistensg.)Cetyl Alcohol;
(Veg. emulgator)Glyceryl Stearate;
(E-vitamin)Tocopherol;
(Konserv.medel)Phenoxyethanol Ethylhexylglycerin;
(Bergaptenfri bergamott)Citrus bergamia;
(Apelsin)Citrus sinensis;
(Lavendel)Lavandula x intermedia.

Pris: 265,00 kr men nu 220,00 kr
  

Av Pernilla - 13 december 2009 13:17


Hittade min favoritmascara till specialerbjudande på Kicks, 219:- och då fick man med en shimmerskugga, perfekt för ögonvrån eller som highlighter!

Köp!  

Av Pernilla - 9 december 2009 17:49

  


Rågrutor

1 paket jäst, 50 gram

5 dl vatten 37 grader

1/2 dl flytande smör/margarin

2 dl vetegroddar på påse

1,5 tsk salt

3 msk mörk sirap

2 tsk kummin eller brödkryddor

10 dl rågsikt

solroskärnor


Smula ner jästen i bunke, tillästt vatten och rör tills det är löst. Blanda i smöret.

Tillsätt rester av ingredienserna, arbeta degen kraftigt under ca 3-4 minuter med assistent/maskin. Den ska kännas smidig när det är klart. Låt sen jäsa under handduk till dubbel storlek ca 30 minuter.

Häll eller klicka ut degen på plåt med bakplåtspapper, ca 30x40. Bred ut degen med degskrapa/slickepott. Mjölad hand går bra med. Strö solroskärnor över och platta till med handen så de kommer in i degen. Nagga med gaffel och skåra degen i rutor, ca 20 st.

Sätt ugnen på 225 grader.

Jäs under bakduk tills kakan ser lätt och luftig ut. Ca 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter. Låt svalna på galler under handduk. Bryt sen i bitar. mums!

Ovido - Quiz & Flashcards