Direktlänk till inlägg 14 december 2009
Surdegsbröd med recept på hur man startar en surdeg
Dag 1
1 dl vatten ca 40 grader
1 dl Grovt rågmjöl
Blanda i bunke och täck väl med en handduk. Låt stå i rumstemp tre dygn.
Rör om varje dag och om det verkar torka ut, tillsätt aningen vatten eller fukta handduken lite.
Dag 4
Tillsätt 1 liter vatten ca 40 grader
1 liter grovt rågmjöl
Rör ihop till en lös deg. Låt stå i ett dygn i rumstemp.
Dag 5
Dela upp i ca 10 burkar eller påsar, frys in det du inte ska använda. Förvaras i frys ca ett år och kylskåp ca fem dygn max.
Ta fram i god tid innan bakning, helst kvällen innan så den hinner tina och bli rumsvarm. Den sista burken gör du ny surdeg av, och så gör du varje gång.
Tillsätt då samma som vid dag 4 och låt stå i ett dygn.
Tillsätt gärna 1,5 dl surdeg/liter degvätska i dina matbrödsrecept så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Funkar även i vitt matbröd.
Surdegslimpor
13 dl ljummet vatten ca 37 grader
1,5 dl surdegsstarter
25 gram smör, rumsvarmt
25 gram jäst 1/2 paket
1 msk salt
2 msk sirap
1 msk kummin
ca 1,3 liter grovt rågmjöl
ca 2 liter vetemjöl special
Häll vatten i degbunke, blanda ner alla ingredienser men spar ca 1 dl mjöl till utbakningen. arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Knåda degen smidig på bordet, mjölat. Dela i 4 delar. Forma varje del till en rund limpa. Placera dem två och två på papperstäckt plåt. Eller forma till fyrkanter istället och placera alla på en plåt. (jag halverade receptet och provade göra två limpor, blev jättebra)
Pensla med vatten och stänk över lite rågmjöl.
Låt jäsa övertäckta i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Klart! går bra att frysa! Prova tex att blanda i nötter eller så i degen med.
Jag tror allt det är dags att blogga lite igen. Snart. Måste bara få lite tid. Och denna vecka är extremt olämplig. Nästa vecka? ...
Helt ny! Prislappen kvar, den var för liten :-( Nypris 1199:- nu 400:-! En liten gulnad på ett ställe, fläck? vet inte, men inget som stör, ovanför dragkedjan mitt på magen, om man zoomar bilden kan man se den. Regn och vindjacka, i extremt cool och ...
Vet egentligen inte hur denna kunde bli så god, men det blev den....underbart god och nyttig! Pernillas kyckling och grönsaksgryta 1 st Squash 700 gram kycklingfilé 2 st gul lök 2 st Paprika, röd 2 klyfta ...
...gjorde jag mitt senaste blogg-inlägg... Då satt jag också här i Bjästa i just det här huset. Då var det under tio dagar när husägaren var utomlands och behövde kattvakt, nu har vi bott här i snart en månad...fyra personer inneboende hos en annan...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 |
6 |
||||
7 | 8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 | 15 | 16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
|||
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 | 31 |
||||||
|