Direktlänk till inlägg 14 december 2009

Gör en surdegs-starter och sen recept på surdegsbröd, nyttigt och gott!

Av Pernilla - 14 december 2009 01:22

 


Surdegsbröd med recept på hur man startar en surdeg


Dag 1

1 dl vatten ca 40 grader

1 dl Grovt rågmjöl

Blanda i bunke och täck väl med en handduk. Låt stå i rumstemp tre dygn.

Rör om varje dag och om det verkar torka ut, tillsätt aningen vatten eller fukta handduken lite.


Dag 4

Tillsätt 1 liter vatten ca 40 grader

1 liter grovt rågmjöl

Rör ihop till en lös deg. Låt stå i ett dygn i rumstemp.


Dag 5

Dela upp i ca 10 burkar eller påsar, frys in det du inte ska använda. Förvaras i frys ca ett år och kylskåp ca fem dygn max.

Ta fram i god tid innan bakning, helst kvällen innan så den hinner tina och bli rumsvarm. Den sista burken gör du ny surdeg av, och så gör du varje gång.

Tillsätt då samma som vid dag 4 och låt stå i ett dygn.

Tillsätt gärna 1,5 dl surdeg/liter degvätska i dina matbrödsrecept så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Funkar även i vitt matbröd.


Surdegslimpor

13 dl ljummet vatten ca 37 grader

1,5 dl surdegsstarter

25 gram smör, rumsvarmt

25 gram jäst 1/2 paket

1 msk salt

2 msk sirap

1 msk kummin

ca 1,3 liter grovt rågmjöl

ca 2 liter vetemjöl special


Häll vatten i degbunke, blanda ner alla ingredienser men spar ca 1 dl mjöl till utbakningen. arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.

Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Knåda degen smidig på bordet, mjölat. Dela i 4 delar. Forma varje del till en rund limpa. Placera dem två och två på papperstäckt plåt. Eller forma till fyrkanter istället och placera alla på en plåt. (jag halverade receptet och provade göra två limpor, blev jättebra)

Pensla med vatten och stänk över lite rågmjöl.

Låt jäsa övertäckta i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Klart! går bra att frysa! Prova tex att blanda i nötter eller så i degen med.


 
 
Ingen bild

Carin

26 december 2009 14:36

Oj så gott det där brödet såg ut! Jag bakade en hel del på surdeg för ett par år sedan, men det har av nån anledning fallit i glömska. Måste bara göra det nu, känns det som...Inte mycket slår doften av nybakat!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 11 maj 2011 11:54

Jag tror allt det är dags att blogga lite igen. Snart. Måste bara få lite tid. Och denna vecka är extremt olämplig. Nästa vecka?   ...

Av Pernilla - 11 maj 2011 11:52

Helt ny! Prislappen kvar, den var för liten :-( Nypris 1199:- nu 400:-! En liten gulnad på ett ställe, fläck? vet inte, men inget som stör, ovanför dragkedjan mitt på magen, om man zoomar bilden kan man se den. Regn och vindjacka, i extremt cool och ...

Av Pernilla - 27 april 2010 00:16

Vet egentligen inte hur denna kunde bli så god, men det blev den....underbart god och nyttig!   Pernillas kyckling och grönsaksgryta     1 st Squash 700 gram kycklingfilé 2 st gul lök 2 st Paprika, röd 2 klyfta ...

Av Pernilla - 26 april 2010 11:39

...gjorde jag mitt senaste blogg-inlägg... Då satt jag också här i Bjästa i just det här huset. Då var det under tio dagar när husägaren var utomlands och behövde kattvakt, nu har vi bott här i snart en månad...fyra personer inneboende hos en annan...

Ovido - Quiz & Flashcards