Senaste inläggen

Av Pernilla - 30 december 2009 15:43

För alla dina kommentarer och recept :-) Jag noterar...

Ses snart över en kopp kaffe  

Av Pernilla - 21 december 2009 23:43

När jag var liten så såg jag, och lyssnade framförallt, på Monchici (stavning?).

Kommer ihåg flera sånger därifrån, exemplevis denna som jag sjunger lugnande för mina barn. Klok text med!


"När man är liten och trött behöver man
Nå'n som stoppar om en och kramas lite grann,
För ibland är man rädd, det känns ensamt och då
Är det skönt att få hålla nå'n i hand,
Att få hålla nå'n i hand.

Och även om man blir stor och så väldigt klok
Så kan det hända att allting går på tok,
Och fast man vet bäst, som vuxna alltig gör
Så är man ängslig när ingen ser och hör."



En annan av sångerna är en lite tuffare modell:


"Latmasken och jag vi är allt riktigt goda vänner, b'sta som jag känner - ingenting är roligt. Han vill ligga kvar i sängen hela långa dagen - jag har så ont i magen, ingenting är roligt. Latmasken och jag - inte just idag."

Av Pernilla - 21 december 2009 12:45

Hämtat från babycenter.com de har ett nyhetsbrev jag får varje månad, ibland oftare, om saker som rör just mitt barn beroende på vilken ålder.


"Du bör inte ha salt i ditt barns mat det första levnadsåret, eftersom njurarna kan ta skada. De första sex månaderna behöver ett barn mindre än 1 gram salt per dag, vilket han eller hon vanligtvis får av bröstmjölk eller ersättningsmjölk. Mellan sju och tolv månaders ålder ökar detta till kring 1 gram. Småbarn mellan ett och tre års ålder behöver mindre än 2 gram (vilket motsvarar 0,8 gram natrium per dag).

För att hålla dig inom dessa rekommenderade värden bör du:

• hålla salt mat till ett minimum i ditt barns kost

• låta bli att salta under tillagning

• vara försiktig med färdigmat som pizza, kakor, kex, soppor, såser, grönsaker på burk, bacon, chips, salta chark- och köttprodukter och andra livsmedel som innehåller mycket salt.

Mat som är speciellt tillverkad för små barn innehåller lite salt, eftersom det inte tillsatts vid tillagningen. Var vaksam på vilken åldersgrupp barnmat riktar sig till. Mat som tillverkats med större barn i tanken kan innehålla mycket salt och vara olämplig för mindre barn.

Om du ger ditt barn mat som är saltrik, bör detta endast ske enstaka gånger och i små mängder.

Vanligtvis står salt på innehållsförteckningen som natrium (eller sodium om den är märkt på engelska): 1 gram natrium motsvarar 2,55 gram salt. Läs innehållsförteckningar noga och försök välja produkter som innehåller max 0,1 gram natrium per 100 gram.

Bra lågsaltad mat som passar ditt barn är frukt och grönsaker samt kött, kyckling och fisk som inte saltats, ägg, bönor och mjölk. Det spelar inte så stor roll om de är färska, frusna eller konserverade, så länge salt inte tillsatts (konserverade grönsaker har ofta tillsats av salt). Ris och pasta innehåller också små mängder salt, förutsatt att det inte tillsätts vid tillagning. Om du börjar läsa innehållsförteckningar, kommer du snabbt att bygga en uppfattning om vilken typ av mat som är lämplig."

Av Pernilla - 21 december 2009 12:42

Lilian Mannerströms Köttbullar - perfekta julköttbullar!


400 g nötfärs
400 g blandfärs
1 dl gräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
1 dl ströbröd
1  ägg
½ dl vatten
2  medelstora kokta potatisar
2  små gul lökar
1 msk farinsocker
3 msk ansjovisspad
2 msk konc. kalvfond
2 msk Kikkoman soja
 salt och nymalen vitpeppar
 smör till stekning
 
 
Gör så här:

1. Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet. Låt dra i ca 10 minuter.
2. Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun.
3. Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel.
4. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
5. Forma runda små köttbullar ca 25g st och stek gyllenbruna i
smör.


De håller ihop jättebra när man steker och är fantastiskt goda!

Av Pernilla - 18 december 2009 13:32

Jag har hittat en helt fantastisk nätbutik som har allt sånt som jag tidigare fått skickat efter från Danmark, ekologisk och naturligt godis och mellanmål eller snacks.

När min storkille var liten så beställde vi genom goda vänner som bor i Danmark. Men nu kan man alltså beställa här i Sverige! Så glad är jag och har shoppat loss ordentligt! Det är perfekta förpackningar att ha med i väskan, både som "akut-snacks" men även som mellanmål.


Kolla in alla go´saker på:

http://webbutik.barnmatsbutiken.se/aktuellt?p=3



Jippie!!!

  


  


Ekologiska fruktstänger av enbart torkade bananer och dadlar (och pyttelite rismjöl runt om för att det inte skall kladda). Inga bitar. Varje fruktstång motsvarar ett "fruktmål". För barn från ca 1 år och uppåt. Varje förpackning innehåller 7 stänger. Bild och info från butiken.

Av Pernilla - 15 december 2009 11:51

  


Det är lätt att man får idétorka eller brist på tid och enbart ger bebisen burkmat. För mig handlar det snarare om att jag tänker att "där vet jag ju att alla näringsämnen finns"...men såklart bebisen bör få lära sig äta hemkokt, god mat!

Just nu med en 9-månaders så kokar jag en del själv och blandar upp med burkmat.

Fick detta intressanta nyhetsbrev från www.babycenter.com med en hel del ny mat-inspiration, så nu ska här kokas mat!

Och i dessa recept gillar jag verkligen att det står vad den är bra för, alltså vad maten är rik på i vitaminväg och så.   


Recept på barnmat för barn från sju till tolv månader

Avokado, sparris och ricottadip
Vegetarisk
Bra källa till E-vitamin, folat och kalcium

3 sparrisstjälkar, skurna i bitar
1/2 mogen avokade
1 tsk citronsaft
1 msk ricotta
Ångkoka sparrisen tills den är mjuk. Mixa alla ingredienserna till slät konsistens och servera med grissini (brödpinnar) och kokta morotsstavar.


Mos på sötpotatis, morot och ost
Vegetarisk
Bra källa till betakaroten, kalcium och C-vitamin

120 g sötpotatis, skalad och tärnad
1 medelstor morot, skalad och skivad
25 g riven ost
Koka grönsakerna tills de är mjuka, mosa sedan tillsammans med osten.


Ärt- och kesomos
Vegetarisk
Innehåller järn
Bra källa till C-vitamin

50 g frysta ärtor
50 g keso
Koka ärtorna tills de är mjuka. Mosa tillsammans med keso och servera med skurna bitar bröd eller riskaka.


Linsgryta (dhal) med apelsin
Vegetarisk
Innehåller järn
Bra källa till betakaroten och C-vitamin

100 g linser
3 dl vatten
1/2 dl apelsinjuice
En nypa kanel
Koka linserna i vattnet under lock i 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av lite av vätskan. Rör ner apelsinjuice och lite kanel och låt det värmas igenom en kort stund.


Äggiga riddare
Vegetarisk
Innehåller järn
Bra källa till B-vitamin

1 skiva mjukt fullkornsformbröd
1 vispat ägg
Lite olja eller smör att steka i
Vänd brödet, skuret i "fingrar" i ägget och bryn på båda sidor i matfettet. Låt rinna av på lite hushållspapper. Servera med tomat eller clementinklyftor.


Baby-ratatouille
Vegetarisk
Bra källa till betakaroten och C-vitamin

1 tsk olivolja
1/2 finhackad lök
1 liten zucchini, finhackad
1 liten röd eller gul paprika, urkärnad och tärnad
Några skivor aubergine, tärnade
4 tomater, urkärnade, skållade och skalade
Fräs löken i oljan och lägg till de andra grönsakerna. Rör om, lägg på lock och låt steka på låg värme tills alla ingredienserna är mjuka - cirka 30 minuter. Purea eller mosa till lagom konsistens.


Broccoli med tomater och mandlar
Vegetarisk
Bra källa till betakaroten, E-vitamin, kalcium och C-vitamin

2 broccolifloretter
25 g lätt rostade och malda mandelflagor
2 msk hackade tomater på burk
Ångkoka broccolin tills den är mjuk och mixa med tomaterna. Rör i mald mandel och servera.


Lamm med äpple
Bra källa till B- och C-vitaminer, utmärkt källa till järn
200 g lammfärs
1 rivet matäppple
1 dl naturell äppeljuice
1 liten zucchini
En nypa mald kanel
1/2 tsk dragon
Bryn färsen och låt fettet rinna av på hushållspapper. Lägg tillbaks i pannan, lägg till rivet äpple, zucchini och äppeljuice. Rör om och låt fräsa under lock i 15 minuter. Lägg sedan till kanel och dragon, rör om och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Mixa till jämn konsistens och servera med potatismos. För en rätt som hela familjen kan äta kan du också lägga färsröran i ugnsfast form med tomatskivor på och täcka med potatismos. Ugnsbaka 25-30 minuter i 180°C.


Kycklinggryta
Utmärkt källa till järn
bra källa till betakarotene och C-vitamin

1/2 finhackad lök
1 kycklingbröst utan skinn, tärnat
1 dsk olivolja
1 morot, skalad och tärnad
1 bouquet garni
3-4 champinjoner, fint skivade
1,5 dl vatten
50 g frysta ärtor, tinade
Fräs lök och kyckling tills kycklingen är brynt på alla sidor. Lägg till morot, bouquet garni, svamp och vatten. Rör om och lägg på lock. Låt sjuda i 15 minuter och lägg sedan till ärtorna. Sjud i ytterligare 5 minuter tills ärtorna har värmts igenom. Ta bort kryddbuketten och mixa till lagom konsistens.


Sardin- och avokadodip
Bra källa till omega-3-fettsyror, kalcium och E-vitamin
2 sardiner i olja, avrunna och mosade
1/2 avokado
1 tsk citronsaft
Mosa ingredienserna tillsammans och servera som dip.

Av Pernilla - 14 december 2009 18:38

Med ett klick kan du hjälpa Pampers och UNICEF att stelkrampvaccinera gravida kvinnor, eller kvinnor i fruktbar ålder, i ett utvecklingsland. T ex kan två doser stelkrampsvaccin under graviditeten skydda både mor och barn mot stelkramp vid födseln, samt under de efterföljande 2 månaderna. Med ett klick kommer Procter & Gamble att donera € 0.053, eller ca 56 öre, till UNICEF som går till kampen mot stelkramp hos nyfödda. Beloppet motsvarar t ex priset för en dos stelkrampsvaccin. För mer information gå in på www.pampers.se eller www.unicef.se. Kampanjen gäller för personer bosatta i Sverige under perioden 1 december - 21 december. Endast 1 klick per hushåll (IP-adress) under kampanjtiden. Max antal klick är 200 000 i Sverige,


http://www.1klick1donation.se/

Av Pernilla - 14 december 2009 13:21

  

Willes allra bästaste vän Sophia flyttade först till Köpenhamn i höst, och nu har de dragit till Mexico några månader. Men Wille har hittat en liten tröst, han har döpt en docka till Sophia. Go`killen!

Ovido - Quiz & Flashcards