Direktlänk till inlägg 21 december 2009

Bebismat, akta er för salt...

Av Pernilla - 21 december 2009 12:45

Hämtat från babycenter.com de har ett nyhetsbrev jag får varje månad, ibland oftare, om saker som rör just mitt barn beroende på vilken ålder.


"Du bör inte ha salt i ditt barns mat det första levnadsåret, eftersom njurarna kan ta skada. De första sex månaderna behöver ett barn mindre än 1 gram salt per dag, vilket han eller hon vanligtvis får av bröstmjölk eller ersättningsmjölk. Mellan sju och tolv månaders ålder ökar detta till kring 1 gram. Småbarn mellan ett och tre års ålder behöver mindre än 2 gram (vilket motsvarar 0,8 gram natrium per dag).

För att hålla dig inom dessa rekommenderade värden bör du:

• hålla salt mat till ett minimum i ditt barns kost

• låta bli att salta under tillagning

• vara försiktig med färdigmat som pizza, kakor, kex, soppor, såser, grönsaker på burk, bacon, chips, salta chark- och köttprodukter och andra livsmedel som innehåller mycket salt.

Mat som är speciellt tillverkad för små barn innehåller lite salt, eftersom det inte tillsatts vid tillagningen. Var vaksam på vilken åldersgrupp barnmat riktar sig till. Mat som tillverkats med större barn i tanken kan innehålla mycket salt och vara olämplig för mindre barn.

Om du ger ditt barn mat som är saltrik, bör detta endast ske enstaka gånger och i små mängder.

Vanligtvis står salt på innehållsförteckningen som natrium (eller sodium om den är märkt på engelska): 1 gram natrium motsvarar 2,55 gram salt. Läs innehållsförteckningar noga och försök välja produkter som innehåller max 0,1 gram natrium per 100 gram.

Bra lågsaltad mat som passar ditt barn är frukt och grönsaker samt kött, kyckling och fisk som inte saltats, ägg, bönor och mjölk. Det spelar inte så stor roll om de är färska, frusna eller konserverade, så länge salt inte tillsatts (konserverade grönsaker har ofta tillsats av salt). Ris och pasta innehåller också små mängder salt, förutsatt att det inte tillsätts vid tillagning. Om du börjar läsa innehållsförteckningar, kommer du snabbt att bygga en uppfattning om vilken typ av mat som är lämplig."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 11 maj 2011 11:54

Jag tror allt det är dags att blogga lite igen. Snart. Måste bara få lite tid. Och denna vecka är extremt olämplig. Nästa vecka?   ...

Av Pernilla - 11 maj 2011 11:52

Helt ny! Prislappen kvar, den var för liten :-( Nypris 1199:- nu 400:-! En liten gulnad på ett ställe, fläck? vet inte, men inget som stör, ovanför dragkedjan mitt på magen, om man zoomar bilden kan man se den. Regn och vindjacka, i extremt cool och ...

Av Pernilla - 27 april 2010 00:16

Vet egentligen inte hur denna kunde bli så god, men det blev den....underbart god och nyttig!   Pernillas kyckling och grönsaksgryta     1 st Squash 700 gram kycklingfilé 2 st gul lök 2 st Paprika, röd 2 klyfta ...

Av Pernilla - 26 april 2010 11:39

...gjorde jag mitt senaste blogg-inlägg... Då satt jag också här i Bjästa i just det här huset. Då var det under tio dagar när husägaren var utomlands och behövde kattvakt, nu har vi bott här i snart en månad...fyra personer inneboende hos en annan...

Ovido - Quiz & Flashcards