Direktlänk till inlägg 15 december 2009

Babymat från 7 månader, svårare än så här är det inte...

Av Pernilla - 15 december 2009 11:51

  


Det är lätt att man får idétorka eller brist på tid och enbart ger bebisen burkmat. För mig handlar det snarare om att jag tänker att "där vet jag ju att alla näringsämnen finns"...men såklart bebisen bör få lära sig äta hemkokt, god mat!

Just nu med en 9-månaders så kokar jag en del själv och blandar upp med burkmat.

Fick detta intressanta nyhetsbrev från www.babycenter.com med en hel del ny mat-inspiration, så nu ska här kokas mat!

Och i dessa recept gillar jag verkligen att det står vad den är bra för, alltså vad maten är rik på i vitaminväg och så.   


Recept på barnmat för barn från sju till tolv månader

Avokado, sparris och ricottadip
Vegetarisk
Bra källa till E-vitamin, folat och kalcium

3 sparrisstjälkar, skurna i bitar
1/2 mogen avokade
1 tsk citronsaft
1 msk ricotta
Ångkoka sparrisen tills den är mjuk. Mixa alla ingredienserna till slät konsistens och servera med grissini (brödpinnar) och kokta morotsstavar.


Mos på sötpotatis, morot och ost
Vegetarisk
Bra källa till betakaroten, kalcium och C-vitamin

120 g sötpotatis, skalad och tärnad
1 medelstor morot, skalad och skivad
25 g riven ost
Koka grönsakerna tills de är mjuka, mosa sedan tillsammans med osten.


Ärt- och kesomos
Vegetarisk
Innehåller järn
Bra källa till C-vitamin

50 g frysta ärtor
50 g keso
Koka ärtorna tills de är mjuka. Mosa tillsammans med keso och servera med skurna bitar bröd eller riskaka.


Linsgryta (dhal) med apelsin
Vegetarisk
Innehåller järn
Bra källa till betakaroten och C-vitamin

100 g linser
3 dl vatten
1/2 dl apelsinjuice
En nypa kanel
Koka linserna i vattnet under lock i 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av lite av vätskan. Rör ner apelsinjuice och lite kanel och låt det värmas igenom en kort stund.


Äggiga riddare
Vegetarisk
Innehåller järn
Bra källa till B-vitamin

1 skiva mjukt fullkornsformbröd
1 vispat ägg
Lite olja eller smör att steka i
Vänd brödet, skuret i "fingrar" i ägget och bryn på båda sidor i matfettet. Låt rinna av på lite hushållspapper. Servera med tomat eller clementinklyftor.


Baby-ratatouille
Vegetarisk
Bra källa till betakaroten och C-vitamin

1 tsk olivolja
1/2 finhackad lök
1 liten zucchini, finhackad
1 liten röd eller gul paprika, urkärnad och tärnad
Några skivor aubergine, tärnade
4 tomater, urkärnade, skållade och skalade
Fräs löken i oljan och lägg till de andra grönsakerna. Rör om, lägg på lock och låt steka på låg värme tills alla ingredienserna är mjuka - cirka 30 minuter. Purea eller mosa till lagom konsistens.


Broccoli med tomater och mandlar
Vegetarisk
Bra källa till betakaroten, E-vitamin, kalcium och C-vitamin

2 broccolifloretter
25 g lätt rostade och malda mandelflagor
2 msk hackade tomater på burk
Ångkoka broccolin tills den är mjuk och mixa med tomaterna. Rör i mald mandel och servera.


Lamm med äpple
Bra källa till B- och C-vitaminer, utmärkt källa till järn
200 g lammfärs
1 rivet matäppple
1 dl naturell äppeljuice
1 liten zucchini
En nypa mald kanel
1/2 tsk dragon
Bryn färsen och låt fettet rinna av på hushållspapper. Lägg tillbaks i pannan, lägg till rivet äpple, zucchini och äppeljuice. Rör om och låt fräsa under lock i 15 minuter. Lägg sedan till kanel och dragon, rör om och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Mixa till jämn konsistens och servera med potatismos. För en rätt som hela familjen kan äta kan du också lägga färsröran i ugnsfast form med tomatskivor på och täcka med potatismos. Ugnsbaka 25-30 minuter i 180°C.


Kycklinggryta
Utmärkt källa till järn
bra källa till betakarotene och C-vitamin

1/2 finhackad lök
1 kycklingbröst utan skinn, tärnat
1 dsk olivolja
1 morot, skalad och tärnad
1 bouquet garni
3-4 champinjoner, fint skivade
1,5 dl vatten
50 g frysta ärtor, tinade
Fräs lök och kyckling tills kycklingen är brynt på alla sidor. Lägg till morot, bouquet garni, svamp och vatten. Rör om och lägg på lock. Låt sjuda i 15 minuter och lägg sedan till ärtorna. Sjud i ytterligare 5 minuter tills ärtorna har värmts igenom. Ta bort kryddbuketten och mixa till lagom konsistens.


Sardin- och avokadodip
Bra källa till omega-3-fettsyror, kalcium och E-vitamin
2 sardiner i olja, avrunna och mosade
1/2 avokado
1 tsk citronsaft
Mosa ingredienserna tillsammans och servera som dip.

 
 
iddeh

iddeh

15 december 2009 12:03

Hej hej!!!
Vilken härlig bild!!
Jag hamnade in här på din blogg via en länk, tänkte bara skriva några rader att lämna efter mig..
Ha det bra,
Mvh Ingrid

http://norges

 
Ingen bild

Pernilla

15 december 2009 12:08

Hej! Tack för det, fota barn är det roligaste som finns, har miljoner underbara bilder...nästan...så jag har funderat i veckor vad jag ska göra canvastavlor av utan att kunna välja...fast det är ett angenämnt problem ;-)

Ha en bra dag!
Pernilla

 
Ingen bild

mommo

15 december 2009 19:51

Hahaha...nu ser jag att min lillprins äter själv ♥

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 11 maj 2011 11:54

Jag tror allt det är dags att blogga lite igen. Snart. Måste bara få lite tid. Och denna vecka är extremt olämplig. Nästa vecka?   ...

Av Pernilla - 11 maj 2011 11:52

Helt ny! Prislappen kvar, den var för liten :-( Nypris 1199:- nu 400:-! En liten gulnad på ett ställe, fläck? vet inte, men inget som stör, ovanför dragkedjan mitt på magen, om man zoomar bilden kan man se den. Regn och vindjacka, i extremt cool och ...

Av Pernilla - 27 april 2010 00:16

Vet egentligen inte hur denna kunde bli så god, men det blev den....underbart god och nyttig!   Pernillas kyckling och grönsaksgryta     1 st Squash 700 gram kycklingfilé 2 st gul lök 2 st Paprika, röd 2 klyfta ...

Av Pernilla - 26 april 2010 11:39

...gjorde jag mitt senaste blogg-inlägg... Då satt jag också här i Bjästa i just det här huset. Då var det under tio dagar när husägaren var utomlands och behövde kattvakt, nu har vi bott här i snart en månad...fyra personer inneboende hos en annan...

Ovido - Quiz & Flashcards